Otoplastie

 

OTOPLASTIA sau CHIRURGIA ESTETICA A URECHILOR

 

otoplastieChirurgia estetica a urechilor (Otoplastie)este interventia chirurgicala care se adreseaza corectarii diferitelor deficite estetice congenitale, dar si dobandite.Scopul interventiei (otoplastie) este de a obtine un aspect normal fiziologic al urechilor precum si o simetrie cat mai perfecta a acestora. Este indicat a se efectua aceasta interventie dupa varsta de 5-6 ani cand urechea este aproape de dimensinile unei urechi adulte.Este foarte important ca interventia(otoplastie) sa se realizeze inainte ca pacientul sa inceapa scoala ( varsta de 6-7 ani ) pentru a evita aparitia unor suferinte psihice determinate de aprecieri nefavorabile ale colegilor din colectivitate. Urechile decolate sau clăpăuge,reprezinta o situaţie inestetica ,destul de frecventa,ce se poate corecta uşor,printr-o intervenţie rapida,cu invaliditate de scurta durata si cicatrice ascunse din start.Rezultatul se obţine rapid si este stabil.Nu exista urechi decolate standard,ci din contra,exista o mare varietate de deformări.Decolarea urechii poate fi totala sau poate predomina la parte superioara,mijlocie sau inferioara a urechii.In cele mai multe cazuri,urechile decolate sunt asimetrice,una fiind mai decolata decât cealalta.Poate exista  o asimetrie si in ceea ce priveşte dimensiunea urechilor.Unul din scopurile operaţiei este de a restabili pe cat posibil aceasta simetrie,fara a putea promite ca ea poate fi obţinuta cu mare exactitate.

Intervenţia se poate face începând cu vârsta de sase ani.

Principiul intervenţiei consta in plicaturarea cartilajului urechii,reapropierea de craniu a acestuia,astfel incat sa fie paralel cu convexitatea osoasa,efectuându-se si o rezecţie a pielii situate înapoia urechii.Cicatricea din spatele urechii este imperceptibila.In general, este necesara o singura consultaţie chirurgicala înainte de intervenţie.Este necesara studierea in amănunt a malformaţiei si a eventualelor asimetriiSe poate apela la ajutorul unei oglinzi pentru a explica pacientului ce rezultat va avea intervenţia ca si pentru a evidentia eventualele asimetrii de forma,de dimensiune sau de pozitie, pe care pacientul nu le depistase.In cadrul consultaţiei preoperatorii sunt efectuate fotografii care reprezintă dovada  medico-chirurgicala a malformaţiei si permit chirurgului sa precizeze modalităţile tehnice si protocolul operator in absenta pacientului.

După operaţie,prin compararea cu fotografiile postoperatorii,se poate aprecia ameliorarea estetica obţinuta.Pacientului i se vor aduce la cunoştinţa eventualele complicaţii ce pot surveni si tratamentul lor,cat si alte mici neplăceri ce pot apare.

Cu doua zile înainte de intervenţie, este necesara spălarea parului cu sampon si curatarea cu atentie a urechilor.Este necesara achizitionarea unei bentite elastice compresive.

OTOPLASTIE.   Indicatii preoperatorii:

• Este interzisa administrarea aspirinei, antinevralgicelor, antiinflamatoriilor nesteroidiene, heparinei, trombostopului si a altor medicamente ce influenteaza coagularea sangelui

• Nu mancati si nu beti lichide cu cel putin 6 ore inainte de efectuarea interventiei.

• Efectuarea analizelor de laborator este absolut obligatorie si sunt recomandate de medicul chirurg si de cel anestezist

• Informati chirurgul asupra unor alte afectiuni ( diabet, tuberculoza, sida, infarct, hipertensiune arteriala, afectiuni hematologice si alergii la diverse medicamente

• Intrerupeti tratamentul cu anticonceptionale si fumatul cu cel putin 10 zile inainte de interventia chirurgicala

Principalele complicatii sau inconveniente care pot aparea dupa otoplastie sunt hematoame la nivel retroauricular, dehiscente mici ale plagii, infectii locale la nivelul tegumentului sau cartilagiului. Aceste inconveniente sunt minore, iar complicatiile se pot trata usor neinfluentand rezultatul definitiv al interventiei. Acuratetea tehnicii si calitatea ingrijirilor postoperatorii reduc la minimum frecventa acestor complicatii in cazul otoplastiei.

Otoplastia  se realizeaza sub anestezie generala la copiii mici, iar la copiii mai mari si adulti se utilizeaza anestezie locala asociata cu sedare intravenoasa.Operatia dureaza aproximativ 1 ora, iar inciziile vor fi plasate in spatele urechii, rezultatul estetic fiind excelent. Daca otoplastia se realizeaza cu anestezie locala nu este necesara spitalizarea, iar firele se extrag in intervalul 10-14 zile de la interventie. Postoperator trebuie purtat obligatoriu un pansament compresiv timp de 5 pana la 7 zile, pacientul urmand apoi sa evite traumatismele asupra urechilor operate cel putin 30 de zile. Recuperarea dupa otoplastie este scurta, pacientii putandu-se integra in colectivitate dupa aproximativ 7 zile. Când se scot firele,urechile pot fi puţin umflate,dureroase la atingere si pot prezenta echimoze. Toate aceste mici neplăceri vor dispare in următoarele zile.

Invaliditatea este scurta, de 2 -3 zile,pentru copii fiind necesar un maxim de opt zile de invaliditate şcolara.

La scoaterea firelor,urechile sunt hipercorectate(prea apropiate de cap).Este o situaţie normala deoarece in saptamanile după intervenţie vor reveni in poziţie normala.

Supravegherea cicatricelor retroauticulare este una din îngrijirile ce nu trebuie uitate in lunile de după interventie.In cazul apariţiei de umflături,mâncărimi,senzaţii dureroase sau inrosirea acestora, este necesar sa contactaţi medicul.

  POZE OTOPLASTIE

oto1 oto2
INAINTE DUPA
oto3 oto4
INAINTE DUPA

 

Pentru detalii si programari consultatii contactati:

Clinica Zone Medical Estet – Chirurgie Plastica, Estetica, si O.R.L. 
Tel 021 334 00 80 / 0761 640 626 
E-mail :  info@clinicaestet.ro 
Adresa noastra :  Str. Cap. Petre Costescu, numarul 7, Sector 4. Bucuresti

Pentru alte detalii vizitati

   www. chirurgie-estet.ro

www.clinicaestet.ro

 

Chirurgie Estetica Faciala Forum0 comments

Comments are closed.